Proje Hakkında Bilgiler

Proje Hakkında

"İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Han döneme ait önemli 3 tek nüsha yazma eserin (Divan-ı Muhibbi, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn, Kitab-ı Bahriye), dijital ortamda sanal galeri üzerinden ulaşılabilirliğinin sağlanması ve dönemin önemli imge ve kişileriyle tanıtılması yoluyla, Süleyman Han’ı başta gençler olmak üzere tüm kamuoyuna tanıtmak amacıyla yapılan proje; Kanuni Sultan Süleyman Han’ı devlet adamlığı yanında farklı yönlerine ve özellikle divan edebiyatı konusundaki ilgisine vurgu yaparak anlatmak ve bu yöndeki farkındalığı arttırmakla birlikte Türkiye için farklı bir kütüphane ortamı sunarak toplumu bilgi çağının standartlarına ulaştırmayı hedeflemektedir.Ayrıca dönemin büyük devlet adamları Piri Reis, Mimar Sinan ve Matrahçı Nasuh da kendi eserleri ile topluma anlatılacaktır.

Projenin Diğer Başlıca Hedefleri;
Kanuni’yi şair olarak tanıtmak,
Fiziksel evrendeki tüm eserleri Dijital evrende en üst teknoloji ile erişilebilir kılmak,
Dönemim mimari eserleri, saltanat giyim şekli ve bilim adamlarına kendi yazma eserleri aracılığı ile farkındalığı arttırmak,
Osmanlı minyatür sanatının ve Matrahçı Nasuh’un önemini vurgulamak,
Kitab-ı Bahriye ve burada yer alan EGE-Akdeniz kıyısı haritaları ile Osmanlının denizciliğine dikkat çekmek,
Sanal kütüphane ve müze oluşumları konusundaki farkındalığı arttırmaktır.

46 yıllık bir saltanat ile Osmanlı devlet geleneğinin en önemli ve güçlü hükümdarlarından olan Sultan Süleyman Han 446. vefat yılında bu proje ile anılmaktadır. Proje kapsamında Türkiye’de, ilk defa sanal bir kütüphane kurulmuş ve yine ilk defa önemli bir mimari eserin, Süleymaniye Camii’nin, interaktif simülasyonu oluşturulmuştur.  Dönemin simgeleri ve bahsi geçen kitapların sergilendiği, gerçek mekanın birebir çizimine dayanan Nadir Eserler Kütüphanesi Simülasyonunun yanında Süleymaniye Camii Simülasyonu da gerçeğini aratmayacak niteliktedir.
Tüm bunların dışında proje web sayfası tarih sevenlere ve alan araştırmacılarına keyifli ve değerli bilgiler sunmaktadır."

Proje Sahibi

Prof. Dr. Yunus Söylet